Kan håndarbeid være aktivisme, selv om det er noe som lenge har vært tilknyttet gamle og utdaterte kjønnsroller? På lørdag den 17. september vil vi finne ut om strikking handler om mer enn myke nøster, så vi inviterer til paneldiskusjon. Da kommer Jenny og Markus Keller, forfattere av “Strikk i strid” og Kathrine Frey Frøslie, som driver en populærvitenskapelig strikkeblogg. Samtalen vil ledes av språkviter og skaper av Dåll, Turi Marte Brandt Ånerud.
OM ARRANGEMENTET:
Lørdag 16. september klokken 12:00
Prisløs, Brattørgata 1
Inngang: Gratis
OM AKTØRENE:
JENNY KELLER
Kommer fra Tingvoll og lærte fort å strikke i en familie av storstrikkere. Hun er ungdomsskolelærer og har tre barn. Hun har skrevet Strikk i Strid og kommer 20 oktober med boken «Superstrikk, en strikkebok for barn som vil forandre verden».
MARKUS KELLER
Kommer fra Fredrikstad hvor han lærte å strikke på Steinerskolen. Han er nå universitetslektor med politikk og religion som fagfelt. Han har tre barn og på fritiden har han skrevet Strikk i Strid.
KATHINE FREY FRØSLIE
Står bak den populærvitenskapelige bloggen Statistrikk som kombinerer statistikk og forskning, med strikkeprosjekter av høyt vitenskapelig og estetisk innhold. Kathrine har vært statistiker på Rikshospitalet siden 1999, har doktorgrad i statistisk analyse av blodsukkerkurver hos gravide kvinner, og har skrevet statistikkboka Tall forteller sammen med kollega Jo Røislien. Hennes siste prosjekt er bloggen Statistrikk. Her kombinerer hun myke materialer med harde fakta, og lar leserne inspireres av statistikk gjennom masker og pinner.
TURI-MARTE BRANDT ÅNERUD
Er en selvlært håndarbeider som lager geriljabroderi, strikker, hekler og syr. Hun startet opp Dåll, et lite dukkefirma, i januar, og har siden solgt dukkene sine både til USA, England og Canada. Dålls er små personligheter av alle slag – med tilsvarende fargerike og forskjellige utseender – for alle barn og voksne, med gjenbruksklær og brystvorter – «fordi alle pattedyr har de!». For øvrig er Turi Marte utdannet språkviter, med master i anvendt språkvitenskap. Hun jobber for øyeblikket på NTNU som vitenskapelig assistent.
WORKSHOP
Etter samtalen vil det holdes en liten workshop, der vi rett og slett setter aktivistisk håndarbeid i ut i i praksis.
Kanskje du vil lære å strikke genser med egenvalgt slagord? Da kan du gjerne komme forberedt, genseroppskriften er tilpasset nr 6 pinner, strikkefasthet 13 på 10 cm.
Du kan også velge å lage din egen «pussyhat» designet over temaet kjønnslemlestelse og plastisk kirurgi av underlivet. Da kan du ta med 2 nøster Drops Nepal eller tilsvarende garn (3 nøster hvis du vil ha en mer posete lue), en liten rundpinne 4,5 mm, liten rundpinne 3,5 mm, strømpepinner 4,5 mm. Du kan gjerne starte før arrangementet, og oppskriften finner du her: http://www.statistrikk.no/2017/03/09/oppskrift-pa-lue-med-dusk-og-lue-med-blomst/
Men kanskje du heller vil hekle kropps-skrubber som viser hvordan smittsomme sykdommer sprer seg i en befolkning, eller strikke kluter som viser hvor stor del av befolkningen som må være vaksinert for at vi skal unngå epidemier. Hvis du vil hekle så ta med hampgarn (for eksempel hampgavebånd fra Nille) og en litt grov heklekrok. Og hvis du vil strikke kluter så ta med 2 nøster bomullsgarn, gjerne Petunia (20-22m =10 cm) og strikkepinne 3,5 (eller passende til garnet) og da anbefales en 40 cm rundpinne.
Hvis du aller helst vil prøve deg på et aldri så lite geriljabroderi kan du ta med en Aida 70 ruter i bredden og 50 ruter i høyden (størrelsen på rutene avgjør størrelsen på ferdig bilde) og grønn, gul, lilla og rosa broderitråd og broderinål.
Både erfarne og nybegynnere er hjertelig velkommen, både med og uten eget håndarbeid. Vil du ikke begynne på noe nytt, er det bare å ta med et annet prosjekt å strikke mens du hører på. Ta gjerne med ekstra garn eller garnrester hvis du har så vi kan dele!