av Siri Aurland Bredesen
Det er lørdag ettermiddag i en loftsleilighet på Øya, i underkant av tjue frivillige er samla for å lage effekter til Ugress-festivalen som går av stabelen til uka. Litterært Kollektiv er gjengen som står bak den relativt ferske kulturfestivalen.
Litterært Kollektiv starta opp i 2015 basert på et ønske om å lage arrangement knytta til litteratur som en som privatperson ikke får gjort. I dag er fortsatt initiativtakerne Hanna Malene Lindberg, Mathias Johansson, Einar Kristian Holt og Andrine Aasen Monsås aktive i kollektivet, og med seg har de Åslaug Bjerke og Erlend Thorin Kirkevold. Alle har de bakgrunn fra litteraturvitenskapelige studier på Dragvoll. Målet med Litterært Kollektiv er å lage litterære arrangement de vil gå på sjøl, samt være en kontrast til andre aktører i byen med et litt mer voksent publikum. Sentralt står ønsket om å engasjere på tvers av sosiale og faglige miljø i byen, og vise hvor viktig bestanddel av samfunnet kultur faktisk utgjør.
–Vi ønsker å åpne forestillingene folk har om litteratur, og gi innsikt. Det trenger ikke være så høytsvevende. Vi vil vise fram at det ikke bare er fagmiljøet som har nytte av litteraturvitenskap, sier Andrine.
Ikke noe kjipt på programmet
Litterært Kollektiv arbeider med litteraturformidling hele året, men hjørnesteinen er Ugress, en kulturfestival som arrangeres for andre år på rad. I år byr kollektivet på et variert program, hvor litteratur og kultur brukes som innfallsvinkel til forskjellige deler av samfunnet. De tunge litterære debattene er i mindretall, og tilnærmelsen er mer leken og aktuell. Blant arrangement gjengen er ekstra fornøyde med, nevnes trikkekonserten på Gråkallbanen hvor forfatterne Peder Carmona-Alvarez og Frode Grytten skal underholde publikum med en litterær-musikalsk trikketur.
-Ellers er det ikke noe kjipt på programmet, føyer Erlend til.
Spennende samarbeid
Både Litterært Kollektiv og Ugress-festivalen baserer seg på frivillighet. Venner og ukjente er mobilisert for å bidra til festivalen, og arbeidet har båret frukter allerede. I byen er det satt opp installasjoner i forbindelse med Blaff:Installasjon. For spaserende langs Nidelva kan nok publikumsinstallasjonen se ut som en del av Pride-feiringa, et fargerikt lappeteppe av stoff forma som solskinnsmotiv. Ugress er kos og glede.
På Gråkallbanen henger utvalgte dikt fra poesikonkurransen som gikk i sommer, Blaff:Poesi. Samarbeidet med Gråkallbanen er noe gjengen er veldig fornøyde med å ha fått til.
-Jeg likte t-banedikta veldig godt da jeg bodde i Oslo, og det er veldig kult at vi nå har fått til dette i Trondheim. Dette er noe som når helt andre mennesker, folka som tar trikken til vanlig, sier Hanna Malene.
De samarbeider også med flere etablerte organisasjoner og aktører i Trondheim i forbindelse med Ugress-festivalen, og er alltid ute etter nye partnere eller forslag. Sky’s the limit.
Hva er det kuleste dere har fått til, a?
At det kanskje blir permanente livbøyler langs Nidelva. Jeg håper det blir min Trondheimslegacy, ler Hanna Malene.