En Nooravind over landet

Av Åshild Lunestad

Vi møter opp på Coffee Annan, passende nok på kultursenteret ISAK, litt før 18.00 på en torsdag. Litt forskjellige klappstoler er stilt opp i rekker på gulvet, det serveres vegetarbuffet og de bak disken har tiaraer på hodet. Alt er lovende.

På scenen setter panelet seg på plass, og debattleder Siri Aurland Bredesen starter med en liten presentasjon om SKAM. «SKAM har blåst over landet som en Nooravind» hevder litteraturstudenten Siri. Nettopp fordi serien har blitt så voldsomt populær, har diskusjonen rundt serien hetet opp i mediene. Og Litterært Kollektiv og Trondheim Pride tar med denne diskusjonen til en scene på en cafe i Trondheim. Der debattlederen sitter på en stol med skeive bein.

Nå kommer snart sesong tre av SKAM. Her skal NRK, i all sannsynlighet, skildre ungdomslivet til en gutt som ikke er heterofil. Filosofistudenten Boje Ellingsæter er fornøyd. Solveig Blomstrøm Nordbø, religionsviter, feminist og skamløs SKAMfan, håpet på en Sana-sentrert sesong, men synes det er kult å ha en gutt som hovedfokus. Ingrid Okkenhaug, leder av Skeiv Ungdom Trondheim, er veldig spent på hvordan NRK kommer til å fremstille Isak. Vil de gjøre Isak til en stereotypisk skeiv gutt, slik de til en viss grad har gjort med Eskild, eller vil de prøve å bryte stereotypiene?

 

Realisme og dobbeltmoral

Er SKAM egentlig realistisk? For Boje, som gikk på videregående i Oslo selv, er dramaet i SKAM gjenkjennelig. Mye av det blir bagateller i ettertid, men er store og viktige når de skjer. Akkurat slik de fiktive jentene i SKAM føler det. Solveig legger til at hun tror SKAM appellerer til så mange nettopp fordi temaene er universelle. Det blir reelt fordi du kjenner igjen deg selv, kimer Ingrid inn.

Så, det store spørsmålet: Kan Noora, den freshe feministen, hooke med skolens badboy? Gjør dette at Noora er dobbeltmoralsk? Panelet er ganske enig om at nei, det er hun ikke. Dessuten er hun 16, uansett hvor mye liv hun har levd. Hun er et menneske. «Det viser at seksualitet ikke bare er svart-hvitt» sier Ingrid. Hun sier også at vi både hater og elsker badboys. Derfor blir det vanskelig å ta diskusjonen om William og Noora. Presser William Noora? Flere, også de i salen, snakker om at vi ville sett annerledes på det hvis kjønnsrollene ble byttet om. Vi er ikke redde for at Vilde skal manipulere William. Men vi er redde for Noora. Tilgir vi William fordi han er kjekk? Dette er ikke lett. Men Ingrid sier fint: «De presser hverandre ut av deres skall og til slutt møtes som mennesker.»

 

Oppdragende rolle

«With great power, comes great responsibility.» Boje siterer Spidermans onkel. Når nå SKAM har fått et så stort publikum, har serieskaperne ansvar for å oppdra seerne sine? Panelet konkluderer med at SKAM til en viss grad hvert fall prøver å oppdra. «Det blir slengt ut, og så må vi ta det» hevder Solveig. Serien fremkaller i hovedsak en reaksjon der vi stiller spørsmålet: «Hva ville jeg gjort?»

Så har NRK et moralsk ansvar? Kunsten er ikke skadelig fordi vi identifiserer oss med umoralske karakterer, slik Platon en gang hevdet. Det mener hvert fall Boje. Vi stiller spørsmål til kunsten. Vi lærer av å kollidere med den. Så følger han opp med: «Kan jeg mikedroppe på no’ punkt eller?» Det er vanskelig å pålegge skaperne alt ansvaret for hvordan SKAM blir tolket, mener Solveig.

«Jeg er redd» innrømmer Ingrid. Det er snakk om neste sesong. Hva vil NRK gjøre med Isak? Solveig, på sin side, hevder at hun er litt naiv. Det føles som om hva som helst kan skje! Boje vil gjerne se mer av Hijabgjengen.

Når publikum får ordet, henter de fram ting panelet ikke har kommet innom. Her er det mennesker som tenker dypt om SKAM. Min sidekamerat lurer på om vi kanskje har gått litt for dypt. Men gøy, og interessant, det er det.

Og når vi forlater Coffee Annan, ut i friskere luft, håper vi på at neste sesong av SKAM snart kommer.

 

_mg_6917

Panelet: Fra venstre Boje Ellingsæter, Solveig Blomstrøm Nordbø, Ingrid Okkenhaug og samtaleleder Srir Aurland Bredesen. Foto : Nikolas Røshol