Av: Marit Daaland Lesjø
Det var en stille og konsentrert gjeng som midt i kirketiden var samlet for å finne sin indre grafiker hos Lademoen Kunstnerverksteder rett ved Lademoparken på søndag formiddag. En trivelig og rolig stemning preget starten på den siste Ugress-dagen.
– Det er lov å bruke kull hvis man vil få et litt uvørent preg. Alt er lov her!, presiserte den vidsynte læreren Leif Volmar Lindberg, og fortalte at denne typen kunstuttrykk egentlig er basert på en metode for boktrykking, blant annet var de første av Gutenbergs trykkede bibler laget ved hjelp av tresnitt.
Unike bilder
Bordet var dekket med tegnesaker, linoleumsplater, kniver, samt et rikt utvalg blader fra trærnes vakre høstkolleksjon. Litterært Kollektiv spanderte også søndagskos i form av sjokolade og boller.
– Sjokolade er nødvendig, for dette krever masse ekstra energi, poengterte en av deltakerne spøkefullt.
Språkstudenten Kristine kunne fortelle at hun syntes opplegget virket koselig, og derfor bestemte seg for å ta turen til verkstedet.
– Jeg holder ikke så mye på med slikt som dette til vanlig, men som lærer er det greit å lære seg noen teknikker innen kunst og håndtverk, siden det hender man blir kalt inn som vikar til slike timer. Sånn sett er det nyttig. Jeg er ikke helt sikker på hvordan bildet blir, jeg må ta et prøvetrykk først. Jeg tenkte å gå for et litt abstrakt uttrykk, sa Kristine smilende.
Etter å ha jobbet med tegning av motiv, for så å risse motivet inn i linoleumsplater, tok gruppa en pause i arbeidet for å få omvisning i kjelleren. Her fikk de undervisning i hvordan trykkpressen fungerer, ulike metoder for grafiske trykk, samt hvordan forskjellige materialer kan gi forskjellige uttrykk. Sjarmen ved denne typen grafikk, ifølge lærer Lindberg, er at det aldri blir helt like trykk, så hvert bilde blir unikt, og det er like spennende å se hva resultatet blir hver eneste gang.
En av de første som fikk lage et prøvetrykk var Lene, og de andre gruppa kom med beundrende gisp da bildet kom til syne. – Vakkert! Skrøt læreren, og Lene kunne henge trykket til tørk og stolt betrakte sitt verk.
Aspirerende
Oppe i tegnerommet kom vi i prat med Kjersti, som til vanlig jobber som danser, og spurte hvorfor hun hadde valgt å bruke søndagen til akkurat dette?
– Godt spørsmål. Det virket interessant, og jeg hadde lyst til å lære noe nytt. Det er fint å være med på noe hvor man faktisk får med seg et produkt hjem, at det ikke bare er et foredrag.
Holder du på med kunst og håndverk ellers?
– Veldig lite. Jeg liker godt å tegne, og jeg skulle ønske jeg var flinkere til å male, men det handler vel om trening.
Studenten Aisha, på andre siden av bordet, var enig i at det er fint å være mer aktivt deltakende, i stedet for bare å lytte til en foreleser.
Skal det kanskje bli en gave, eller skal dere pynte opp deres egen vegg hjemme?
Jentene dro på det og lo. – Vi får se hvordan det blir først! De poengterte at de ikke akkurat er erfarne grafikere, og sånn sett var det vanskelig å si hvordan resultatet ble. Hvorvidt det ble dekorativt nok til å pryde en av veggene hjemme hos jentene er uklart, men at de koste seg i prosessen var det ingen tvil om.
Alt i alt var grafisk workshop et vellykket arrangement, og det at Litterært Kollektiv også brukte ressurser på tilbud som dette som del av Ugressfestivalen 2016, så ut til å bli verdsatt av de aspirerende kunstnerne som deltok.