Endelig kan vi slippe fullstendig program for Ugress 2018!
17. oktober
Midt-norsk delfinale i NM i poesislam 19:00
SELLANRAA, Litteraturhuset i Trondheim, GRATIS
Litterært Kollektiv arrangerer i samarbeid med foreningen !les midtnorsk delfinale i NM i POESISLAM!
Den 17. oktober. er det trøndernes tur til å kjempe om en plass i finalen, som vil avholdes i Oslo. Har du noe du vil si, enten i form av rap, poesi, folketale, appell, fortelling eller stand up, så er scenen din i noen minutter av gangen – og publikum er jury!
Trond Wiger, også kjent som TFuzz fra Gode Ord Dør Sist, skal lede oss gjennom kvelden. Meld deg på ved å sende en mail til slam@litteraertkollektiv.no.
18 oktober
“Hva er greia med gutta?” 18:00
TBA, 80/50 kr
“Guttelitteratur” er et begrep vi har hatt med oss fra mellomkrigstida. Den gang leste gutter generelt mer enn jenter, og denne litteraturen var i lang tid mer uglesett enn annen litteratur. Ungdomslitteratur står i dag litt høyere i kurs både som litteratur og som en inngangsport til lesing, men jentene har gått forbi guttene i antal sider snudd. Vi har invitert tre forfattere med et engasjement for lesing og ungdomslitteratur til å samtale om denne litteraturen generelt, og sin egen barndoms bokhylle spesielt. Hva fenger en ung leser?
Torun Lian, Johan B. Mjønes, Aslak Dørum
Den moderne maskulinitet 20:00
TBA, 80/50 kr
Mannens rolle er i endring. Samfunnet har nye krav, samtidig som det på enkelte plan verdsetter de mer tradisjonelle kjønnsrollemønstrene. Mannen som snekrer garasje til familien, helst av materiale han selv har tømret, skal også på baby-yoga i pappapermen. Hva gjør dette med den moderne mannens forhold til seg selv, til kvinner, og til samfunnet han lever i?
Brit Aksnes, Jon Krog Pedersen
Hele kvelden 100/70 kr
19. oktober
Jubilanter – Fire 100-åringer på 15 minutter 18:00
TBA, 80/50 kr
Visste du at Hans Børli arbeida som tømmerhogger og at Tove Ditlevsen jaug på alderen sin? Og hva er egentlig greia med André Bjerke og psykoanalysen? Vi har invitert fire litterater til å dyppe tåa nedi fire flotte forfatterskap, og vi får servert krasjkurset på et kvarter. Forfatter Johan B. Mjønes går i land med døde menn og André Bjerke. Poet Bendik S. Vada skal ta oss med til Børlis skoger og arbeiderens harde vilkår. Forfatter og psykolog Erica Löfström dykker ned i barndommens gate og Tove Ditlevsens forfatterskap, mens førsteamanuensis i nordisk litteratur Lars August Fodstad tar oss med tilbake til 1800-tallet, Aasmund Olavsson Vinje og tida før det moderne gjennombruddet.’
André Bjerke ved Johan B. Mjønes, Hans Børli ved Bendik Vada, Tove Ditlevsen ved [TBA], Aasmund O. Vinje ved Lars August Fodstad
… og debutanter 19:30
TBA, 80/50 kr
Svanhild Amdal Telnes og Jonathan August Lengali debuterte begge to med diktsamlinger til gode kritikker i vår. Svanhilds Om nettene bruker mor dråpeteljar handler om Anna og om å leve med vanskelige familieforhold, traumer og sorg. Dagbladets anmelder Tom Stalsberg skreiv at han fikk lyst til å hive alt han tidligere har skrevet rett i bøtta etter å ha lest den lovende debutanten, fordi hun skriver «veldig, veldig bra».
Jonathans jonathan og sailor j. har også fått mange positive omtaler. Diktdebuten er overraskende og annerledes, og handler om jonathans oppvekst, utvikling og seksuelle oppvåkning. Aftenpostens anmelder Henning Howlid Wærp skreiv i sin anmeldelse at «møtet mellom livsdyrkende vitalisme og homoerotisk pronospråk er noe nytt og fungerer overraskende god [sic]».
De møtes til samtale med Mathias R. Samuelsen, forfatter, poet, oversetter og forelegger fra Trondheim.
Hele kvelden 100/70 kr
20. oktober
Køntrikveld på Habitat
Jan Kristoffer Dale // Roger Græsberg 19:00 80/50 kr
Roger Græsberg og foreningen (konsert) 20:30 80/50 kr
Hele kvelden 100/70 kr
“Er 2018 i ferd med å bli det store countryåret?”, spurte Morgenbladet tidligere i år, i en anmeldelse av Roger Græsberg og Foreningens andreskive “Trøst”. Køntrimusikk har tradisjonelt sett vært musikk for den hvite arbeiderklassa og ensomme hilbillyer, men køntriens modus operandi er allemenngyldig: følelser. Disse temaene finner vi også igjen i litteratur og film, men hva har de til felles? Denne lørdagen gjør vi Habitat om til en honky tonk-bar, for å finne ut hva som egentlig er så bra med køntri.
Vi har invitert forfatter og musikkskribent Jan Kristoffer Dale til å holde foredrag om køntrimusikk, film, litteratur og deres tematiske berøringspunkt, med utgangspunkt i amerikansk kultur. Dale blei i tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for novellesamlinga Arbeidsnever (2016). Samlinga er rørende portretter om vanlige mennesker som har falt utafor, er fanga i egen usikkerhet eller bare sliter, og har blitt betegna som arbeiderlitteratur av resepsjonen. Han skriver også essay om for musikkbloggen Dust of Daylight.
Roger Græsberg er en musiker, låtskriver og bibliotekar fra Finnskogen. Med bandet Foreningen har han gitt ut to køntriskiver, “Triste sanger og vals” (2017) og “Trøst” (2018), til gode kritikker. Låta “Lyden av hjul” fra førsteskiva er, ifølge redaktør Rune Letrud i Dust of Daylight, “en av de aller fineste sangene som noen sinne er utgitt på norsk”, og terningene trilla viser at det lørdagsklare bandet leverer i toppsjiktet av norsk musikk med såre tekster, fine melodier og nydelig steelgitar. Græsberg har også gitt ut tre skiver med bandet The Anti-Music Bonanza.